//
you're reading...
Berita / News

Defisit fiskal Malaysia 41 kali

syed husin ali

KUALA LUMPUR : Senator Dr Syed Husin Ali mendedahkan bahawa pengurusan belanjawan negara ternyata amat buruk kerana dalam tempoh 44 tahun, Malaysia mengalami defisit fiskal sebanyak 41 kali (41 tahun), dari tahun 1970 hingga 2013.

“Sekiranya kita buat perbandingan kadar defisit Belanjawan Negara ini dengan kadar defisit di negara-negara lain, kita dapati gambaran yang kurang menyeronokkan,” katanya ketika membahas Belanjawan 2013 di Dewan Negara baru-baru ini.

Beliau berkata, mengikut statistik yang dikemukakan oleh Bank Dunia untuk tahun 2011 (kerana tidak ada statistik selepasnya), kita dapati bahawa kadar defisit Belanjawan Malaysia ialah kira-kira 4.5 peratus daripada KDNK (Keluaran Dalam Negara Kasar).

“Ini boleh dikatakan tinggi apabila dibandingkan dengan beberapa buah negara lain seperti Indonesia (1.2 peratus), Singapura (1.3 peratus), Korea Selatan (1.5 peratus), Thailand (1.5 peratus) Taiwan (2.3 peratus) dan Vietnam ( 2.6 peratus).

“Negara-negara yang lebih tinggi kadar defisitnya daripada Malaysia kebanyakan dari Afrika dan China serta India dalam Asia,” jelas beliau.

Tegas beliau, “saya tidak begitu yakin bahawa Kerajaan sekarang boleh mengurangkan kadar defisit sebagaimana yang diharapkannya.

“Ada dua sebab.  Satu, sudah menjadi kebiasaan Kerajaan mengadakan Belanjawan Tambahan dan jikalau jumlah pendapatan negara tidak dapat menghambat jumlah perbelanjaan, tentu sekali kadar defisit akan bertambah.

“Kedua, kita dapati biasanya perbelanjaan untuk beberapa projek tertentu lebih tinggi daripada yang dianggar lebih awal atau lebih besar daripada yang sewajarnya. Ini menunjukkan kemungkinan berlakunya pembaziran dan korupsi,” ujarnya.

Syed Husin mengemukakan beberapa contoh projek di mana kemungkinan berlakunya pembaziran dan korupsi:

  • Kenderaan RIMV dibeli dengan harga tiga kali ganda harga sewajarnya;
  • Alat AES dibeli dengan harga 10 kali ganda harga di Amerika;
  • Jalan sepanjang 0.9 km dari Yayasan ke DUN Sabah berharga RM14.9 juta;
  • Istana yang mula-mula dianggar RM500 juta akhirnya meningkat kepada kira-kira RM1 bilion;
  • Harga RM3.8 bilion untuk kapal selam Scorpene yang dibayar Malaysia lebih tinggi daripada yang dibayar oleh India (RM2.8 bilion) dan Chile (RM2.0 bilion)
  • Metroline 50 km yang hendak dibina dianggar berharga RM50 billion, berbanding dengan yang di Houangzhou (China) sepanjang 48Km tetapi berharga hanya RM11.8 bilion.-FMT
Advertisements

About KLdaily

Paparan Berita, Pendapat, Rakaman Fakta, Gossip - Politik dan Sosial

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: