//
you're reading...
Umum / General

Ahli radiologi ragu pelan kitar semula Lynas

stop lynas

KUALA LUMPUR : Peter Karamoskas, seorang ahli radiologi nuklear yang berpengalaman selama 13 tahun yang juga mewakili orang awam Australia dalam Jawatankuasa Keselamatan Radiasi Australia, telah menyuarakan keraguannya mengenai pelan kitar semula Lynas itu kepada New Matilda, sebuah laman web berita Australia.

Karamoskas di petik sebagai berkata satu juta meter padu meter sisa Penulenan Larut Air (Water Leach Purification – WLP)  – sisa paling kritikal yang dihasilkan oleh kilang penapisan –  menjana dalam tempoh 10 tahun beroperasi, perlu dicampur dengan lima kali jumlah agregat untuk mengurangkan bacaan radioaktifnya dari 6Bq untuk 1Bq, untuk sisa selamat.

Walaupun proses yang sama telah digunakan di Belanda, tetapi bahan buangan yang dihasilkan adalah jauh lebih kurang radioaktif, hampir pada 1Bq.

Karamoskas, yang pakar dalam kesan kesihatan akibat radiasi, menegaskan bahawa kaedah ini belum pernah digunakan ke atas bahan-bahan dengan bacaan WLP 6Bq, dan ia adalah sangat tidak mungkin menjadi penyelesaian jangka panjang dari aspek keselamatan atau ekonomi.-KLd

Advertisements

About KLdaily

Paparan Berita, Pendapat, Rakaman Fakta, Gossip - Politik dan Sosial

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: